Vad ska man fråga fastighetsmäklaren?

När du funderar på att sälja din bostad, är valet av fastighetsmäklare centralt. Mäklarens expertis och professionalitet kan vara avgörande faktorer i en framgångsrik bostadsaffär. Innan du väljer en mäklare är det dock viktigt att göra bakgrundsundersökningar och jämförelser.

Varför välja en fastighetsmäklare?

Mäklare erbjuder expertkunskap och förmåga att bedöma bostadens pris på marknaden. Deras professionalitet möjliggör effektiv presentation av bostaden för potentiella köpare.

Den bästa mäklaren är en person som är professionell och skicklig och som lyssnar på kundens önskemål. Det mest betydande kriteriet i valet är att personen är genuint intresserad av att sälja din bostad och har tid att göra det. Andra goda egenskaper är pålitlighet och personkemi, förhandlingsförmåga och rekommendationer.

Dessa egenskaper kan inte fastställas via e-post eller telefon, utan det är viktigt att bjuda in mäklaren och ställa frågor som öppnar upp för hur de arbetar.

Vi listar här i artikeln 10 frågor som är värda att ställa till mäklaren när hen besöker dig.

10 frågor till fastighetsmäklaren

1. Hur många objekt har du för tillfället till salu?

Mäklaren kan annars vara perfekt, men om hen har för många objekt till salu just nu, bör du överväga någon annan. Om mäklaren har tiotals objekt till salu samtidigt, kan man då anta att hen har tid att sköta försäljningen av din bostad väl. Ett undantag är om vissa mäklare arbetar i par eller som ett team och delar på bördan och känner till varandras objekt som sina egna. Då är det den totala mängden objekt som avgör. Detta brukar dock framgå när du ställer frågan till mäklaren.

2. Hur många år har du arbetat som fastighetsmäklare?

Erfarenhet inom området säkerställer att mäklaren har mött olika typer av människor och situationer i försäljningssituationer och vet hur man hanterar dem. Även om erfarenhet inte garanterar framgång, vem vill välja en mäklare som bara har varit i branschen några veckor. Branscherfarenhet kan kompenseras med hjälp av ett team, om mäklaren har ett team som kan hjälpa till i knepiga situationer.

Ska du sälja din bostad? Jämför mäklare och hitta den bästa mäklaren för din bostad.

3. Är du en del av ett säljteam eller arbetar du ensam?

Ett säljteam kan hjälpa till i knepiga situationer, men det kan också vara till hjälp i själva köparjakten. Varje mäklare har sitt eget nätverk och en genomsnittlig bostadsköpare genomför flera fastighetsaffärer under sitt liv. När en mäklare tar ett objekt till försäljning kan hen eller hens kollegor redan ha en köpare redo. Detta är särskilt viktigt för lyxbostäder, där köparbasen är kategoriskt mindre.

4. Hur väl känner du till det område och de tjänster där bostaden du säljer ligger?

Kännedom om området är viktigt för varje mäklare. En potentiell köpare kanske inte känner till bostadsområdet så väl, och en del av mäklarens professionalitet är att lyfta fram områdets goda sidor.

För bostadsköparen är det viktigt att veta om området har:

  • daghem eller skolor
  • matbutiker
  • restauranger
  • hållplatser för kollektivtrafik (bussar, tåg)
  • andra tjänster.

5. Hur planerar du att marknadsföra min bostad?

Som bostadssäljare är det bra att veta hur din bostad kommer att marknadsföras.

Bostäder kan marknadsföras på flera sätt, inklusive:

  • på internet (på webbplatser eller marknadsplatser)
  • i tidningar
  • på sociala medier

Du bör också kontrollera om mäklaren hanterar styling av bostaden eller om det förväntas att du gör det, hur visningar av bostaden organiseras och hur ofta bostaden kommer att visas. Ta reda på om mäklaren också har egna alternativa sätt att hitta köpare, såsom köparuppdrag.

6. Vad är avtalets längd och hur stor är förmedlingsprovisionen?

Uppdragsavtalets längd kan vara högst fyra månader. Som en tumregel bör avtalet bindas till den typiska marknadsföringstiden för området. Avtalet kan alltid förlängas senare, men detta ger dig friheten att byta mäklare om bostaden inte har sålts inom den genomsnittliga försäljningstiden.

Förmedlingsprovisionen är vanligtvis en procentuell andel av försäljningspriset. Provisionen varierar mellan 1-5% och påverkas vanligtvis av avtalets innehåll, området och bostadstypen. Du kan bläddra i förmedlingsprovisioner i ditt område till exempel via en mäklarsökningstjänst.

Ibland beräknas mäklarens provision på det belånade priset, särskilt när bostadsrätten har mycket skuld i bostadsföreningen.

Alternativt kan provisionen också vara ett fast belopp, men då försvinner incitamentet för mäklaren att få det bästa priset för din bostad. Detta bör beaktas om du överväger att ingå ett sådant avtal.

7. Planerar du att ta semester inom kort?

Om bostaden är tänkt att säljas inom de närmaste två månaderna, är det ganska viktigt att mäklaren inte är på semester i fyra veckor under denna tid. Om mäklaren planerar att ta semester under denna period, ta reda på hur hen planerar att hantera försäljningen av objektet under sin semester. Ta reda på om hen har ett team som stöd som kan hantera försäljningen under hens frånvaro.

Semestern kan förlänga försäljningstiden för bostaden, vilket gör försäljningen svårare. Om objektet har varit ute på marknaden för försäljning i flera månader, kan det skapa en psykologisk association hos köparen att det är något fel med objektet.

8. Vem ordnar visningarna av bostaden?

Det förväntas vanligtvis att visningarna av bostaden hanteras av den mäklare som avtalet har ingåtts med. Detta är dock inte alltid fallet. Detta kan särskilt inträffa i situationer där en känd mäklare gör avtalet, men andra i hens team visar bostaden. Det finns inget fel med denna ordning så länge det passar dig och du är medveten om det.

I vissa fall kan avtalet utformas så att du själv hanterar visningarna av bostaden, varvid mäklarens uppgift blir att hantera marknadsföringen och pappersarbetet.

9. Hur och hur ofta kommer vi att hålla kontakten?

Kommunikation under försäljningen är viktig för både fastighetsägaren och mäklaren. Det är viktigt att mäklaren håller regelbunden kontakt och ger feedback efter varje visning.

En framgångsrik försäljningsprocess innebär att båda parter är uppdaterade om hur försäljningen framskrider och att beslut om nästa steg görs med samma information. Till exempel är detta viktigt när man överväger hur man ska svara på ett köperbjudande.

10. Har du några frågor till mig?

Precis som i en arbetsintervju, är denna fråga mycket viktig för att förstå mäklarens motivation. Här blir det tydligt om mäklaren har gjort en preliminär undersökning av bostadsområdets eller bostadsföreningens status. Vid det här laget bör han eller hon ha en idé om till vilket pris fastigheten bör börja säljas och vilket det slutliga prisintervallet kommer att vara. Han eller hon bör vara intresserad av vad du vill få ut av fastigheten.

Välj rätt mäklare

Att välja en fastighetsmäklare är en process som kräver noggrant övervägande. Med rätt mäklare kan försäljningsprocessen för en fastighet vara smidig och effektiv. Kom ihåg att jämföra olika mäklare och fatta ett välgrundat beslut. Välj inte den första tänkbara och intervjuva minst två mäklare.

En effektiv fastighetsmäklare förstår kundens behov och önskemål. När du väljer mäklare, se till att du känner dig bekväm och trygg med personen. En professionell mäklare kan göra bostadsaffären problemfri och ge dig sinnesro.